PROJECTE HIMÀLAIA BTT 2013

Van passant els anys i un comença a tenir mono de tornar a l'Himàlaia, i més encara després de la fabulosa experiència al Petit Tibet al 2009. Vet aquí que comencem a somiar en un projecte molt interessant: El Circuit dels Annapurna en bici. Un objectiu difícil i on ens caldrà estar molt preparats per assolir el repte del circuit (només ciclable en un 70% aproximadament) i on la bici s'ha de carregar a l'esquena en molts llocs, incluida l'ascenció al Thorong La de 5400 metres d'altitud. De moment és una idea que anirà agafant forma a mesura que passin els mesos. El que si tenim clar és que tornarem a l'Himàlaia, i això ja és un revolsiu important per continuar pedalant amb alegría. Ara estem buscant informació sobre el circuit i sobre una carretera secundària per arribar a Besisahar, situat a uns 175 km de Kathmandú i on tenim ganes d'accedir-hi també pedalant. Donar una volta sencera a un 8000 com l'Annapurna en bicicleta és realment un projecte engrescador, i veure d'aprop el magnífic cim del Machhapuchhre, un somni.L’expedició HIMÀLAIA BIKE 2013 té com a objectiu completar el trekking de l’Annapurna en bicicleta situat a l’Himàlaia del Nepal. L’anomenat Annapurna bike circuit, un dels recurreguts a gran altura més difícils per realitzar en mountain bike.
Data prevista: mes d’Octubre de 2013
El recorregut dóna una volta completa al massís de l’Annapurna de més de 8000 metres. La máxima altitud és el coll de Thorung La de 5416 m. La ciclabilitat aproximada de la ruta és del 65 – 70% i la dificultat técnica molt alta. En condicions óptimes el circuit d’uns 300 km. es pot completar en 8-9 etapes. El punt de sortida és Besisahar situat a 174 km. de la capital del Nepal, Kathmandú, on hi accedirem també en bicicleta. El final de l’Annapurna bike circuit és a Pokhara, situat a 206 km. de la capital i que també i arribarem pedalant. En total uns 680 km. que confiem realitzar en 16-20 dies.
SITUACIÓ
Nepal,  el nom oficial és República Federal Democràtica de Nepal és un país sense sortida al mar d'Àsia meridional. Geogràficament es troba situat a l'Himàlaia, envoltat pel nord per la República Popular de la Xina i al sud per l'Índia. Es troba separat de Bhutan per l'estat indi de Sikkim, per l'anomenat Corredor de Siliguri. És un país de naturalesa muntanyenca en el territori es troben, totalment o parcialment, algunes dels cims més alts de la Terra, destacant la Muntanya Everest, així com altres set dels anomenats vuitmils.
La moderna nació nepalesa es configura com a tal des de la unificació de les regions sota la direcció i influència del rei Gurkha Prithvi Narayan, el 21 de desembre de 1768. Fins l'any 2006 Nepal era l'únic estat del món amb el hinduisme com a religió oficial. Des del ocàs de la monarquia, el país es va transformar en un estat secular. La seva història recent ha estat marcada per una sagnant guerra civil que va finalitzar amb el triomf dels rebels maoistes del PCN-M, l'establiment d'un govern d'unitat nacional i la convocatòria a una Assemblea Constituent. Aquest últim òrgan va proclamar el 28 de maig de 2008 l'establiment d'una república federal democràtica, que va posar terme a més de 240 anys de monarquia.
Nepal és considerat un estat multicultural, multilingüe i secular. Tot i ser un petit estat, comparat amb els seus enormes veïns, el país compta amb una àmplia i diversa varietat de territoris, que s'estenen des de les planes selvàtiques humides del Terai, fins a les més altes i gèlids cims de la terra. El poble nepalès és principalment hinduista, malgrat comptar amb una antiga i profunda tradició budista, centrada en la localitat de Lumbini, lloc de naixement del Siddharta Gautama. Bona part de la població es concentra a la vall i la ciutat de Katmandú, capital de l'Estat. L'idioma oficial és el nepalès, la moneda oficial és la rupia nepalesa, i la bandera té la peculiaritat de ser l'única d'un país que no té forma de quadrilàter.
ÈPOCA
La millor època per viatjar al Nepal és abans del monsó: Abril-Maig aproximadament i sobretot al post monsó: Octubre-Novembre. Per poder completar la ruta proposada la millor opció és al mes d’Octubre.


LOGÍSTICA
La idea inicial és fer aquesta ruta pels nostres mitjans. El tram de Kathmandú a Besisahar de 174 km i el tram de Pokhara a Kathmandú de 206 km. portarem les alforges o el carro de transport amb el que necessitem per sobreviure. Durant l’Annapurna bike circuit (300 km), estarem obligats a contractar portejadors perque ens portin el material: tenda, sac, fogonet, menjar, roba d’hivern..., almenys en algunes etapes, prou feina tindrem a transportar les nostres bicicletes on en dues o tres etapes la ciclabilitat no supera el 20% i durant l’ascenció al Thorung La (5416 m) tindrem de carregar la bici a l’esquena durant 1000 metres de desnivell al 100%.
PERMISOS
Ens caldrà el visat del Nepal  (fàcil d’obtenir al consolat del Nepal a Barcelona) i un permís per accedir a la zona de l’Annapurna que podem aconseguir a la capital del Nepal, Kathmandú.
DIFICULTATS
Les dificultats més destacables d’aquesta expedició són: la dificultat de carregar la bicicleta a l’esquena en molts trams i arrossegar-la en d’altres, la gran altitud sobrepassant la difícil barrera de 5000 metres, la dificultat técnica, el fred, l’aclimatació al Nepal i els problemes derivats de l’alimentació.